Alla artiklar och inlägg

Varför Klösbrädor är Ett Måste för Varje Kattägare

Varför Klösbrädor är Ett Måste för Varje Kattägare

Utforska vikten av klösbrädor för katters välbefinnande och hur de kan skydda ditt hem från skador.

Läs mer
5 Anledningar Till Varför Klösträd är Oumbärligt för Din Katt

5 Anledningar Till Varför Klösträd är Oumbärligt för Din Katt

Upptäck fördelarna med klösträd och varför det är en ovärderlig tillgång för din katts välbefinnande och ditt hem.

Läs mer
Varför stalltäcke för hästar är en nödvändighet

Varför stalltäcke för hästar är en nödvändighet

En djupgående guide om fördelarna med stalltäcken för hästar och hur du väljer rätt täcke för din häst.

Läs mer
Välja Hundfoder - Varför Olika Hundar Behöver Olika Foder

Välja Hundfoder - Varför Olika Hundar Behöver Olika Foder

En guide för att förstå varför olika hundar har olika foderbehov och tips för att välja rätt foder för din fyrbenta vän.

Läs mer
Så fungerar ett grimskaft

Så fungerar ett grimskaft

Grimskaft är en järnkedja, läderrem eller ett rep som används för att leda eller tillfälligt binda upp hästar eller andra djur med grimma. Repet kan tillverkas av exempelvis bomull eller syntetmaterial. Grimskaftet fästs i grimman med en karbinhake, pistolhake eller ett snabbschackel som lätt går att lösa ut.Ett grimskaft ska aldrig lindas runt handen, då detta kan leda till allvarliga skador på hand och arm om djuret rusar iväg.

Läs mer
Hur fungerar en grimma?

Hur fungerar en grimma?

Grimma är ett remtyg av läder, textil eller polyester som fästs runt ett större tamdjurs huvud (till exempel häst, ko, lamadjur) och som används vid uppbindning eller när man leder djuret.Grimman gör det svårt för djuret att slita sig. Djur som har slitit sig eller går på lösdrift eller bete går också enklare att fånga om de bär grimma.Det korta rep, rem eller metallkedja som man fäster vid grimman för att binda upp eller leda djuret kallas för grimskaft.Inom sjukvården är grimma (eller näsgrimma)en lättare luftslang kring ansiktet som tillför en patient syrgas rakt in i näsan.

Läs mer
Hur tillverkas fiskfoder?

Hur tillverkas fiskfoder?

Fiskfoder är foder som tillverkas för att tillfredsställa den odlade fiskens behov av en näringsrik kost.Våt och halvtorrt fiskfoder tillverkas av till exempel hackad fisk, fiskavfall och ett bindemedel med vitamininsats. Vid tillverkning av torrfoder används till exempel sillmjöl, fiskmjöl, Sojabönamjöl, torrjäst, förklistrat vete, vetekli, fiskolja och salt- och vitamintillsatser. Fiskfoder portioneras ut till fiskarna via automatiska foderanläggningar.Fiskfodern framställs med en extruder. En extruder är en slags tryckkokare. I extrudern upphettas foderblandningen under tryck. Under upphettningen stiger temperaturen tillfälligt till över 100 grader. Detta gör så att framställningen av fiskfoder också är mycket hygienisk. Idag har man en mycket bred kunskap om olika fiskarters behov av näringsämnen. Därför är det nu också möjligt att definiera olika sorters fiskfoder för olika arter.Fiskfoder är en kostsam post för fiskodlarna. För att framställa ett kilo lax behövs det mellan 2 och 2,5 kg foderfisk. Att det behövs cirka 2,5 kilo foderfisk betyder dock inte att allt går åt till fisken. När fiskoljan och fiskmjölet till laxfodret utvunnits återstår restprodukter som till exempel fiskmjöl. Fiskmjöl kan användas till bland annat djurfoder, främst till foder för uppfödning av kyckling och gris.

Läs mer
Fakta om fästingar

Fakta om fästingar

Fästingar (på finlandssvenska även skogsbässar) (Ixodida) är samlingsnamnet för en grupp små spindeldjur. Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur och fåglar, samt ibland även från reptiler och groddjur.De två stora fästingfamiljerna utgörs av hårda fästingar (Ixodidae), med fler än 700 arter i världen, och mjuka fästingar (Argasidae), med omkring 200 arter. De hårda fästingarna har hårda plattor av kitin, och det är med dem som det svenska ordet fästing vanligen associeras. De mjuka fästingarna saknar de hårda plattorna och suger blod under minuter eller timmar, till skillnad från de hårda som borrar sig fast och suger blod under flera dagars tid. Den tredje fästingfamiljen – Nuttalliellidae – förekommer bara med en art, Nuttalliella namaqua, i Afrika.I Sverige har hittills (2017) 20 arter påträffats, varav vissa inte kan övervintra i det vilda i Sverige utan har följt med exempelvis fåglar och hundar. 24 arter har fått svenskspråkiga namn. Arten Ixodes ricinus (vanlig fästing) är vanlig i Sverige. Den angriper framför allt varmblodiga djur av olika storlek, från sorkar och möss till de stora klövdjuren. Den är även vanlig på fåglar. Denna art är den som vanligen angriper människor och deras husdjur i Sverige. Utöver denna art finns det elva[när?] andra arter hårda fästingar i Sverige, de flesta specialister på fåglar. Klimatförändringar har gjort att arternas utbredningsområden har utökats norrut.Det finns bara en art som tillhör de mjuka fästingarna i Sverige, fladdermusfästing, Carios vespertilionis, som i sällsynta fall även kan angripa människor. I tropiska länder är fästingarna både talrikare och mer besvärliga.

Läs mer
Återhämtning är viktigt

Återhämtning är viktigt

Återhämtning innebär inom hälsovård, att kroppen får tid att vila ut och repareras/byggas upp igen och är ett centralt begrepp inom området hälsa och arbetsliv. Återhämtning behövs när kroppen utsatts för längre fysisk och/eller mental ansträngning till exempel utsatts för stress. Ständig stress och bristande återhämtning minskar kroppens reparationsförmåga. Återhämtning kan se olika ut och kräver olika lång tid beroende på vilka påfrestningar en människa utsätts för. Möjlighet till återhämtning efter ansträngningar är grundläggande för att förhindra skadlig stress. Balans mellan förbrukning och återuppbyggnad av mentala och kroppsliga resurser är en så kallad friskfaktor för människor. I arbetslivet är möjlighet till återhämtning viktigt för att kunna förebygga förslitningsskador och annan ohälsa. Arbetet måste därför utformas så att det ger möjligheter till pauser. Skiftarbete kan medföra särskilda problem och det är viktigt att få längre återhämtningsperioder efter längre skift. Sömn är den viktigaste faktorerna för återhämtning och reparation. Sömnbrist minskar motståndskraften mot andra sjukdomar och är en stressor i sig som kan påverka möjligheten till återhämtning. Sömnproblem är nästan alltid en faktor vid utbrändhet/utmattningsdepressioner.

Läs mer
Det här är hamsterns favoritmat

Det här är hamsterns favoritmat

Vi köpte två stycken hamstrar till barnen för att lära dom att ta ansvar och få en uppfattning av vad det innebär att ha ett sådant stort ansvar. Nu har det gått en tid sedan hamstrarna kommit hem och bott in sig och nu ska vi ta reda på vilken sorts mat dom verkligen tycker om och vad som är nyttigast för dom att äta.

Läs mer
Dom skönaste hundbäddarna

Dom skönaste hundbäddarna

Visst är det så att hunden ska ha en skön plats att vila på. Efter en lång dag fylls med friluftsliv och lekar så uppskattar vilken hund som helst en liten paus i sin favorit bädd.

Läs mer
Fem tips för att bli av med möss

Fem tips för att bli av med möss

Här har vi samlar några tips för dig att bli kvitt musproblemet en gång för alla. Ge inte upp hoppet, testa dig fram och se vad som funkar för dig, och vad som INTE funkar för mössen.

Läs mer
Top 10 godaste tuggben till din hund

Top 10 godaste tuggben till din hund

Tuggben ska vara goda och utmanande för hunden. Hunden får en avkopplande stund att avnjuta sitt tuggben i lugn och ro. På så vis blir din hund en lugnare och mer trivsam kamrat i hemmet.

Läs mer

Ridmer.se

Det kan vara en lång resa tills man hittar det man är ute efter. När man handlar på nätet så har man ett stort utbud att välja på, och allt väldigt nära till hands. Vi tycker att det ska vara enkelt och man ska inte betala för mycket.

© Ridmer.se 2024